Има всички предпоставки през следващите шест седмици да наблюдаваме най-калната предизборна

...
Има всички предпоставки през следващите шест седмици да наблюдаваме най-калната предизборна
Коментари Харесай

Кал, кръв и корупция ни чакат в новата предизборна кампания

Има всички предпоставки през идващите шест седмици да следим най-калната предизборна акция в новата история на страната. На политическата сцена ще има кръв и пот, ще е мръсно и ще мирише. Ще става дума за пари и обири, за секс и " калинки " и така нататък Публиката евентуално ще бъде удовлетворена да следи това галактическо шоу, само че би трябвало и да внимава, тъй като, както е споделил поетът - разровиш ли го, ще мирише. И то мощно.

Кампанията по избора на 46-о Народно събрание в действителност стартира - месецът живот на 45-ото Народно събрание явно би трябвало да се преглежда само като предкампания - като гигантска естрада, на която всяка реч в зала или в комисия, всеки импортиран план може и би трябвало да се преглежда като предизборна оферта към гласоподавателя.

Досега обаче цялото меле бе облечено в нелепите, само че ясни облекла на политическата процедура - шоуто “Илчовски ” да вземем за пример бе част от живота на комисията по проверката, която търсеше истината за ръководството на ГЕРБ. Оттук нататък парламент няма,

задръжките на институционалното приличие съвсем ще паднат,

 

ще остане чистият уличен пердах без правила. Ако до момента Бойко бе тричан, а ГЕРБ бе анатемосван по разпоредбите на парламентарното болшинство, то в този момент разправата ще бъде без правила. В същото време обаче и ГЕРБ ще получи късмет да отвърне на ударите.

Битката по разпоредбите бе изрично извоювана от обединената съпротива, от анти-ГЕРБ фронта. Там най-малката партия и ПГ - тази на Мая Манолова и Николай Хаджигенов, бе най-активна, тя действаше по този начин, все едно има болшинство в Народно събрание и неограничени компетенции. Под натиска на 3-4 души ГЕРБ се огъна, действаше “като ранено животно ” по думите на Таня Дончева. “Изправи се! ” получи своя късмет и се възползва добре. “Евала, вие си получихте звездния момент, приветствам ви ”, рече дори Дани Каназирева от ГЕРБ.

Тепърва ще забележим обаче кой е по-добър в борбата без правила

 

Първо, ясно е, че такава борба ще има. Борисов я даде обещание: “К`ви работи сме подготвили да внасяме и ние... ”. Неговата подготвеност да се хвърли в калната борба е голяма: “Сега, към този момент като знаем по какъв начин ни сготвиха, в този момент се готвим с още по-голяма мощ да се врежем... ”.

В борбата без правила ГЕРБ имат своите шансове, защото тази игра те я владеят от дълго време и до съвършенство. Мнозина побързаха да разгласят края на ГЕРБ и Борисов, само че това надалеч не е по този начин - на процедура към този миг малко неща в страната са се трансформирали. Основната смяна е, че Борисов към този момент не е министър председател и не може да оказва институционално въздействие върху никого, в това число и върху службите. Целият октопод, който държеше години наред изпълнителната, правосъдната, законодателната, медийната и финансовата власт в страната, е жив, въпреки и ранен. ГЕРБ има към момента каналите, по които да се добере до информация и да я стартира в общественото пространство. Партията има парите за всяка една акция - политическа или осведомителна. Накрая - правосъдната система, призвана да взема решение всички разногласия, не бе допряна през последния месец - прокуратурата е там, където си беше - покрай десницата на Борисов. 
Всичко това значи, че

занапред ГЕРБ ще вземе присъединяване в компроматната война

 

Разбира се, натискът върху Борисов няма да бъде преустановен, развенчаването му не би трябвало да стопира. Пипалата на хунтата би трябвало да бъдат отрязани, реве от Дубай Васил Божков, човек, за който се твърди, че има потенциал да събира и да обработва всякаква информация. Неслучайно тъкмо от него се чакаха разкрития в месеците преди априлските избори. Той обаче замълча. Дали ще се включи в новата борба, занапред ще се разбере. Защото има какво да извади като директен участник в корумпирането на не една власт.

Мая Манолова евентуално ще продължи да търси и да ни сервира предприемачи, които са събрали милиони по времето на Борисов, само че в този момент желаят да го удавят в капка вода. 

В тази борба ще се включат и другите. Онзи ден Ивайло Мирчев от “Да, България ” акцентира, че " разкритията за корупционните практики на държавното управление на ГЕРБ би трябвало да бъдат бързо показани пред обществото "   - с цел да могат хората да преценяват за кого да гласоподават на 11 юли. Това надали е празно заричане.

Разбира се, сходно компроматно шоу сме гледали много през последните 10 години. Факт е, че Борисов е под ударите на опозицията от дълго време. Какво ли не му се стовари по главата. Сега обаче ще гледаме нов сериал - сега Борисов няма лостовете на властта, които го бронираха срещу всевъзможни удари. Бронята му пада.

На Борисов му останаха две очаквания:

 

1) да извади по-качествени компромати; и 2) да разчита, че предприемачи вид Илчовски ще си траят най-малко до момента в който не стане ясно, че ГЕРБ пада дефинитивно от власт.  “ГЕРБ не са подготвени да се изправят против предприемачи като Илчовски, които не са един и двама ”, смята Татяна Дончева и предвижда, че “бизнесът ще се ослуша ” дали да продължи да поддържа ГЕРБ. Така е - и бизнесът, и медиите, и прокуратурата - на всички места ще има ослушване. Ослушването към този момент е почнало, само че същинското бягство от прегръдката на Борисов няма да стане в този момент, а в мига, в който ново, не-ГЕРБ редовно държавно управление поеме властта в страната. Т.е. това ще стане след изборите. А до изборите всички изброени ще бранят светлия облик на Баце с друг интензитет,

тъй като без него те са прахуляк, повлечен от вятъра

 

Разбира се, историята учи, че даже добър, компроматът не е гаранция за триумф. Той би трябвало да бъде понятен, да бъде поднесен в точния момент (2-3 седмици преди изборите) и да доближи до всеки един гласоподавател. Затова цялата тиня следва, тя даже не е почнала. Досега наблюдавахме нормалното и безинтересно деяние на всяка нова власт - служебното държавно управление разчисти политическите кабинети и върховете на основни организации - имаше замяна на реплики за непросветеност и несръчност, както и доказателства за връзки на новата власт с времената на Орешарски. Класическа досада. 

С приближаването на юли обаче ще усетим динамичността на компромата. Ще го разпознаем елементарно, защото той от дълго време битува в нашите домове. Всичко, което чухте да вземем за пример от земевладелците милионери и приятелите на Бойко по белот, вече сте го чували от съседи, от другари, от сериозни или изцяло несериозни източници. Затова идният филм ще ви се коства прочут. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР